Prihrana pčela

Image result for prihrana pcela

 

 

Na predavanju u Nišu 10. februara 2001. godine, prof. dr Zoran Stanimirović sa katedre za biologiju Veterinarskog fakulteta u Beogradu, je održao divno predavanje govoreći pčelarima o tome da višematično pčelarenje zapravo nije produktivno, i uspeo je da snagom argumenata većinu posetioca i ubedi u ispravnost te teze. Prilikom diskusije mu je od jednog niškog pčelara, gospodina Miće Trailovića, upućeno sledeće pitanje:

-Pa kako onda da mi uspemo da obezbedimo jednomatičnim sistemom pčelarenja da nam 90% društava na pčelinjaku pred glavnu bagremovu pašu ima optimalnu snagu za njeno iskorišćenje?

On je naravno dobio adekvatan odgovor, koji za ovo naše razmatranje nije isuviše bitan, ali bi autor ovih redova sebi dopustio da dopuni prof. dr Zorana dajući sledeći nastavak njegovog odgovora:

– Dovoljno će biti samo da pčelari zaborave na šećer, zamene polena i razne dodatke pčelinjoj ishrani, pa će se društva bukvalno preporoditi! U to ne može da poveruje samo onaj ko isto i ne uradi na svom pčelinjaku, te se sam ne uveri!

O čemu se zapravo radi? Postoji brdo naučnih i praktičnih dokaza o štetnosti belog konzumnog šećera po pčele. Međutim, malo je se pčelara popelo na vrh tog brda. Jer, konkretni upozoravajući dokazi su po literaturi razbacani, u mislima zatureni, a u praksi zanemareni. A ima ih ipak dovoljno da upornog knjiškog pregaoca zapanje, i izbiju mu iz glave i poslednju pomisao na upotrebu šećera u pčelarstvu, osim u krajnjoj nuždi i očaju. Autor ovoga teksta će pokušati da Vam prenese deo istine, i ulije u Vas samopouzdanje, kako bi se usudili da zaboravite na šećer.

Šta govore istraživanjaRelated image

Još su T.S.K. i M.P. Johansson 1977. godine, posle dugogodišnjeg rada na istraživanju prihranjivanja šećerom, utvrdili neke, danas već zaboravljene, činjenice. Po njima, društva koja zimuju isključivo na medu dobijenom od prerade šećernog sirupa, u proleće imaju manje legla nego zajednice koje su imale i izvesnu količinu prirodnog meda. Društva sa isključivo prirodnim medom kao zimskom zalihom, su bolje prezimljavala, manje hrane trošila, i imala veći broj pčela i veću količinu legla u proleće, nego društva prihranjivana šećerom. Pokazali su i nesvrsishodnost hranjenja jakih društava šećernim sirupom u proleće, jer im on nije stimulisao razvoj. Razvoj je stimulisan samo kod slabih društava, kakva i ne treba držati na pčelinjaku, ako želimo da se ozbiljno bavimo pčelarstvom.

Takođe i Bilaš, Lebedev i Krivcov navode da su dokazali da zajednice koje zimuju na šećernoj hrani, sledeće sezone više stradaju od evropske truleži i sakupe manje meda nego društva koja zimuju na prirodnom medu.

I P.I. Cvetkov je u Pčelarskom institutu u SSSR-u upoređivao gajenje prolećnog legla u zajednicama koje su zimovale na šećernom i prirodnom medu. U obe grupe društava je bilo podjednako perge, a pčele su i u prirodi nalazile svež cvetni prah. Društva koja su zimovala i razvijala se na šećernom medu su odgajila do glavne paše 12,7% manje legla i donela 24,6% manje meda u odnosu na grupu sa zalihom prirodnog meda.

I u Naučno istraživačkom institutu za pčelarstvo u Ribnoju su uradili istraživanje po istom principu. Naredne godine su vršili morfološka merenja u obe grupe društava. Zaključeno je da se korišćenje šećernog meda štetno odrazilo na pčele kako u proleće naredne godine, tako i u leto. Pčele su se po svim merenjima pokazale manje kvalitetnim nego one koje su hranjene prirodnim medom. Bile su po težini lakše, imale su kraću rilicu, tj. vidljivo manje telo. Pčele hranjene prirodnim medom su u proleće imale bolje razvijene hipofaringealne žlezde i veći sadržaj azota u telu, što znači da su bile mnogo manje iscrpljene zimom. One su u stanju da leglu obezbede veću količinu hrane i zato takve zajednice odgajaju razvijenije i znatno produktivnije pčele. Posebno je važno znati da kod pčela važi pravilo da za recimo 20% morfološki i fiziološki nekvalitetnija pčela ne donosi samo 20% manje meda, već i do 50% manje!

Naročito je važno to što u šećernom medu nema svih onih supstanci iz nektara koje pčelama daju životnu energiju, na koje su pčele kroz evoluciju navikle, i od njih postale zavisne. L.I. Bojcenjuk i S.V. Antimirov sa katedre pčelarstva MSHA su 2000. godine utvrdili uticaj samo jedne od tih supstanci na pčelinje društvo. Samo jedne! To je epibrasinolid, tj. brasinosteroid, jedini steroidni hormon biljaka, koji se u najvećim koncentracijama nalazi u generativnim delovima biljaka, pa i u nektaru. Oni su dve grupe mladih pčela iste starosti hranili šećernim sirupom, samo što su jednoj dodali i epibrasinolid u procentu koji odgovara prirodnom udelu u nektaru. Pčele hranjene samo šećernim sirupom su živele 6 dana, a one koje su dobijale i pomenuti hormon čak 12 dana! Kada su u proleće društva prihranjivali stimulativno samo šećernim sirupom, a drugoj grupi dodavali i epibrasinolid, prva grupa je zavisno od dela sezone odgajala za 25-37,5% manje legla od druge, iako intenzitet prihrane nije bio veliki. Neblagotvornost šećera kao isključivo energetske hrane je ovde definitivno pokazana!

Poseban je problem preporuka više nego sumnjive vrednosti, da se u cilju boljeg razlaganja saharoze sirupu dodaje neka kiselina, koja taj proces doduše zaista pomaže, ali se kao nusproizvod dobija HMF (hidroksimetilfurfurol). On po nemačkim istraživačima Jachimowicz-u i Sherbing-u (1975) utiče na povećano uginuće pčela, ako ga u sirupu ima više od 30 mg na litar. Uginuće nastaje kao posledica razaranja, tj. pojave ulceracija na debelom crevu pčele. A svaka kiselina ostavlja veću dozu HMF-a od dozvoljene. Zato pomenuti savet nikako ne treba poslušati.
I Glen Sanley, stručnjak za pčelarstvo američke države Iowa, na osnovu dugogodišnjih iskustava piše da je šećer daleko od idealne hrane za pčele, i da je uvek imao loše rezultate kada ga je primenjivao na pčelinjaku. Navodi i naučno istraživanje koje je pokazalo da pčele odgajene na šećeru žive čak 10-15 dana kraće od onih odgajenih na medu. A sami već znate šta znači samo jedan dan dužeg života pčela na intenzivnoj paši.

Ipak, najinteresantnije breme dokaza nam je stiglo opet iz Instituta za pčelarstvo u Ribnoju. Istraživawa su izveli A.S. Jakovqev i L.A. Šagun. Oni su pokazali da prerada velikih količina šećernog sirupa negativno utiče ne samo na pčele koje ga prerađuju, već i na naredne generacije! Recimo, društvo koje je u toku jednog meseca smestilo u saće 54,1 kg hrane poreklom od šećernog sirupa, i na paši posle toga sakupilo 48,3 kg meda, nije preživelo toliki napor, bez obzira na veliki broj odgajenih pčela! Uginulo je već u jesen! Očigledno je da postoji neki optimum mogućnosti prerade hrane, bilo nektara, bilo sirupa (gde je lošija situacija), do kog društvo ne trpi dugoročne fiziološke posledice koje se prenose na naredne generacije. Jer, ovde je veliki napor uticao na to da novoizvedene pčele, koje su gajile radilice prerađivačice sirupa i nektara, budu nekvalitetne i kratkog veka, samo zbog toga što su ih gajile iscrpljene pčele!!! Istraživači su pokazali zapanjujuću složenost pčelinje zajednice. Jer, društvo tokom evolucije nikada nije bilo prinuđeno, niti imalo priliku da sakuplja enormno velike količine hrane, kao što to čini danas, uticajem čoveka. Ovo je još jedan dokaz da nepoštovanje prirode, od iste uvek bude kažnjeno. Ta čak i pravni propisi – optuženog ne oslobađaju krivice, ako nije poznavao zakon!

Ovo istraživanje u Ribnoju je definitivno pokazalo da preveliko angažovanje pčela na preradi ugljenohidratne hrane dovodi do smanjenja procenta invertovanih šećera u medu, smanjenja aktivnosti invertaze ždrelnih žlezda kako kod pčela koje su učestvovale u preradi velikih količina hrane, tako i kod narednih generacija. Iscrpljene pčele jednostavno ne mogu da odgaje kvalitetno potomstvo. Posledica ove fiziološke pojave jeste slabljenje društava, usled prevremenog uginuća velikog broja pčela, ali često i kompletnih društava. Tako i najsnažnije zajednice koje donesu najviše meda, mogu da propadnu. Paradoksalno, ali istinito! Međutim, čovek je opet jedini krivac.

U prilog ovome ide i istraživanje Bjorkman-a (1995), da kod zajednica hranjenih šećerom, produktivnost ne prati veliki broj dobijenih pčela. Kako zbog njihove nekvalitetne konstitucije, tako i zbog iste pojave kod pčela koje su one odgajile.
I sam autor ovih redova je bio zapanjen efektima koje je postigao izbacivanjem šećera iz svoje tehnike pčelarenja. Naveo bih primer proleća 1997. godine, kada sam, igrom slučaja u košnicama imao enormno velike zalihe meda, a u aprilu su pčele izletale na pašu bukvalno samo 5-6 dana, zbog lošeg vremena. Ipak, društva su se samo na zalihama kvalitetne hrane dovoljno razvila da bi na bagremu postigla prinos od 23,3 kg po uzimljenoj matici sa klubetom!

Međutim, često sam na svojim predavanjima dobijao sledeće pitanje od posetioca:
– Šta kada se šećer mora upotrebiti iz nužde?!

Moj odgovor je svakako da i za to ima rešenja. Postoje i neka veoma skora, kako istraživanja tako i iskustva, po tom pitanju. Ali, o tome nekom drugom prilikom.

Izvor: pcelinjak.com

 

Mujo se izvalio na travi…

7-25-1

 

 

Mujo se izvalio na travi u parku ispred kuće i igra poker sa svojim psom. Svrati do njega Haso i malo kibicira sa strane, pa kaže:

– Mujo, bolan, pravo dobro igra ovo tvoje pašče!

Mujo se nasmije i odgovori:

– E moj Haso, ne igra on baš tako dobro …

Haso zbunjeno upita:

– Kako misliš ne igra dobro?

Mujo veselo odgovori:

– Kad god ima dobre karte, maše repom od veselja …

NAFURANA MALA

58

 

 

Dragi dnevniče, danas se desilo nesto užasno! Stavljala sam statuse ceo dan ali ni jedan nije imao preko 20 lajkova. Ne znam šta se desava. Šta da radim sad? Očajna sam, da li da se slikam opet polugola? Da, to ću da uradim! Jedva čekam, opet ću biti popularna! Ali nije samo to problem… Sutra mi je sa Markom 5 dana, volim ga nemoguće. Ne znam kako da mu kažem. Umreću ako me ostavi. ‘Oću da mu rodim decu, umrla bih bez njega čini mi se. Odoh sad u školu, javljam ti se kad dođem.

*******

Uf, evo me opet. Ne mogu da verujem šta se desilo. Znači užas. Marko me je ostavio!!! I to zbog one gaborke, neću ni ime da joj pominjem. Zamisli, danas je obukla čarape iz Terranove i majicu iz NewYorker-a! Nosila je neku tašnu što je kao u XYZ kupila. Gde to imaaa?!?!?!? Pih! Ali nema veze, ja sam izašla sa Nemanjom sad. Volim ga nemoguće! A ne znam kako da mu kažem. ‘Oću da mu rodim decu, umreću ako me ostavi! lmam još jedan problem ogromni… Nestalo mi je pudera. Zamisli to, blaam! Danas sam ceo dan bila u školi bez nje, a nisam imala para da je kupim. Kukuu blaam, htela sam da propadnem u zemlju. Još smo se slikali danas, aooojj. Ali nema veze, nije to ništa, 2 kila fotošopa će to da reši začas. I da, izbacila sam onu sliku, predobra je. Stavila sam u opis onu novu pesmu od Elitnih Odreda, hihihi. Odoh sad da legnem, ali naviću alarm da me probudi za 2 sata, da proverim lajkove i pitanja na ask-u!

VIC DANA: IDEALAN DAN

59

 

 

08,15 Budenje uz poljupce
08,30 Vaganje – dvije kile manje nego dan ranije
08,45 Dorucak u krevetu (peciva, svjeze cijedena naranda). Otvaranje
poklona npr. skupocjen nakit izabran od pazljivog partnera.
09,15 Vruca kupka u mirisnim uljima
10,15 Lagano razgibavanje u fitnesu sa zgodnim i duhovitim osobnim
trenerom
10,30 Njega lica, manikiranje, pranje kose, frizura
12,00 Rucak sa najboljom prijateljicom u restoranu
12,45 Sresti bivsu djevojku svog partnera i ustanoviti da se
udebljala 7 kg
13,00 Shoping s prijateljicom (kreditna kartica bez limita)
15,00 Popodnevno spavanje
16,00 Isporuka 36 ruza od tajnog obozavatelja
16,15 Razgibavanje u fitnesu. Nakon toga masaza od jakog ali
osjecajnog muskarca koji joj kaze da jos nikada nije masirao tako
perfektno tijelo.
17,30 Izbor i proba skupe dizajnerske odjece. Mala modna revija pred
ogledalom.
19,30 Vecera uz svijece. Ples i komplimenti.
22,00 Vruc tus (sama)
22,50 Odnesena u krevet. Posteljina je svjeze oprana i ispeglana.
23,00 Mazenje
23,15 Zaspati u zagrljaju partnera

IDEALAN DAN JEDNOG MUSKARCA:

06,00 Budenje
06,15 Pusenje
06,30 Dugo zadovoljavajuce sranje uz sportske novosti
07,00 Dorucak: rump steak i jaja, kava i toast, pripravljeno
i posluzeno od gole sluzavke
07,30 Dolazi limuzina
07,45 Nekoliko casa viskija na putu do aerodroma
09,15 Let u privatnom jetu
09,30 Limuzina sa soferom u golf klub (pusenje za vrijeme voznje)
09,45 Golf
11,45 Rucak: fast food, tri pive, flasa Dom Perignon-a
12,15 Pusenje
12,30 Golf
14,00 Limuzina natrag na aerodrom (nekoliko casa viskija)
14,15 Let za Monte Carlo
15,30 Odlazak u ribolov. Sve pratilje su gole
17,00 Let kuci. Masaza od Claudie Schiffer
18,45 Sranje, tusiranje, brijanje
19,00 Vijesti: Michael Jackson ubijen, marihuana i hardcore porno
filmovi legalizirani
19,30 Vecera: jastog za predjelo, Dom Perignon (1953), veliki
filetsteak, sladoled serviran na golim sisama.
21,00 Cognac i cigara pred velikim televizorom. Sportski pregled –
Hrvatska je pobijedila Jugoslaviju sa 26 : 0
21,30 Seks sa tri zene (sve tri sa lezbijskim sklonostima)
23,00 Masaza i kupanje u whirpool uz pizzu i pivo
23,30 Laku-noc-pusenje
23,45 Lezati sam u krevetu
23,50 12 sekundni prdez koji je cetiri puta promijenio ton i prisilio
psa da izade iz sobe

MRZNJA

542

 

 

Mladić se oženio prije nekoliko dana. Otišao je u dućan i kupio sebi lijepe hlače koje je trebalo pokratiti. Mislio se što bi učinio?

Odnese ih majci i moli je neka ih pokrati za četiri prsta. Majka se podobro posvađala sa snahom, dok je on jutros bio u dućanu. Nije htjela ni čuti i uzvraća mu: “Ja, uvijek samo ja radim?! Nosi ih onoj svojoj jezičarki, neka i ona malo radi!”

Sin uzme hlače i odnese ih ženi: “Draga moja, – započne joj slatkim riječima – pogledaj, ove su mi hlače preduge. Zamolio bih te skrat mi ih za četiri prsta.”

“Meni to kažeš?! Nosi ih svojoj materi; ona je gospodarica, ona zapovijeda i želi sve učiniti. Neka učini i to!”

Jadni muž vidi kako je bura u kući blizu; uzima hlače i ide krojaču. Samo jedan trenutak i sve je gotovo. Vraća se kući zadovoljan; stavlja hlače na krevet, da one dvije ne vide, i ode na posao.

Prošao je koji sat i snaha je otišla iz kuće. Majka počinje u sebi mrmljati:

“Jadni moj sin. On je stvarno dobar, gdje se namjerio baš na nju. Ona je obična zmija koja ne pozna nikakav obzir, nered prve klase… stvarno mu moram skratiti one hlače!”

Ode u sobu, uzme hlače, skrati ih. Dok ih je vraćala na krevet, počinje ponovno kao i prije mrmljati: “Kako će se moj sin lijepo iznenaditi kada dođe. Blago onom tko ima majku kao što sam ja… majka je sve u ovoj kući.”

Snaha je završila svoj posao i vratila se kući. Zaključa se u svoju sobu. Ugleda hlače svoga muža. Uzme ih i, ne obraćajući previše pozornosti na izgled, skrati ih za četiri prsta, govoreći u sebi:

“Želim iznenaditi svoga muža. Jadnik, danas se osjećao ružno zbog one svoje starkelje. Ma ja svoga muža cijenim i volim. Razmišljajući tako, previje hlače, pošto ih ona pokratila, stavi ih na krevet i sretna čeka svoga muža. Sutra je nedjelja. Tonino ide sigurno u crkvu.

Ustaje i oblači nove hlače sa zadovoljstvom. Oh, kakvo iznenađenje! Jedva mu pokrivaju koljena!

Pozvala sam drugaricu, koja je u tom trenutku očajna zbog raskida duge veze, da bude moj …

h-24-580x381

 

 

Pozvala sam drugaricu, koja je u tom trenutku očajna zbog raskida duge veze, da bude moj gost (živim sa mužem) nekoliko dana kako bi malo skrenula misli. Dok smo ručali nas troje, on onako kroz ćaskanje pomene kako zbog specifičnog posla povremeno ima bol u leđima, ona ustade od stola, stade iza njega i poče da ga masira “evo ja ću malo da te izmasiram…”

U trenutku me oblio hladan znoj, on me sve vrijeme gledao raskolačenih očiju, zbunjen. Pošto je bilo još nekoliko sličnih situacija, nismo više drugarice.

” Voljela sam ga bezuvjetno i uživala u svakom trenutku sa njim, ali on me tako lako ‘prodao’”

22

 

 

Sa njim sam se prvi put osjećala voljenom i kao da sam prvi put bila svjesna zašto postojim. Postojala sam ( u svojoj glavi) samo zbog njega i zbog toga što smo suđeni.
Znam da me volio i da je naša ljubav napočetku veze bila dovoljno jaka da sruši sve nedače koje su nam se našle na putu.
Kako je su dani naše veze prolazili primijetila sam da su mu neke sporedne stvari postale bitnije od mene.
Jednostavno više nije uživao u trenucima koje smo zajedno dijelili, čak ih je nekada želio i zaobići.
Uvijek je imao vremena za svoje prijatelje i osobe za koje sam znala da mu kroz par godina nikada se više neće obratiti jer će tada one izgraditi svoj život a on će stojati na mjestu i proklinjati to što nije bio pametniji.
Počeo me lagati, više nisam znala ni gdje je ni s kim je, tako da sam odlučila da ga ostavim.
Bio je težak period za mene ostaviti nekoga koga voliš bezuslovno i za koga sam bila spremna dati život, ali nisam imala drugi izbor nije se ni potrudio zadržati me.
Danas nakon toliko vremena od naše veze ja sam sa muškarcem kojeg obožavam i koji mi je pokazao sve vrijednosti i ljepote mog života. Stvarno obožavam ga i svoju budućnost vidim samo sa njim.
Dok moj bivši koji me tako lako prodao i izdao zove i moli i govori kako se pokajao. Neki ljudi nikada neće znati šta znači KASNO!

NE PODNOSIM, TAČNIJE MRZIM SUPRUGOVOG SESTRIĆA. JA I MUŽ ŽIVIMO KOD NJEGOVIH

c-24

 

 

Ne podnosim, TAČNIJE MRZIM suprugovog sestrića. Ja i muž živimo kod njegovih i svaki vikend, svaki raspust njegova sestra to malo derište dovede kod nas. Dok ona sa svojim mužem uživa, izlazi, ja joj moram čuvati dijete. Jednom dok smo ja i muž imali odnos, kako da kažem, radili smo one stvari, to derište je uletjelo u sobi i bez imalo stida zavirivalo da mi vidi moju “mačkicu”.
Jeste da ima samo 11 godina, ali strahovito me je iznervirao. Ali nagore od svega, preko čega nikako ne mogu da pređem je to što svekrva to dijete gleda kao Boga, ugađa mu, daje mu sve što zaželi, a mog, mislim našeg sina koji ima 9 godina bukvalno i nevidi. Kao da joj nije ništa, a ne od sina sin. Pravi, jedini i istinski nasljednik.

Želja mi je da se sa mužem odselim u grad i da ih sve zaboravimo, ali njemu se ne ide, ne želi da ostavi mamu da živi sama u zabačenom selu. Ne znam, za sada sve inekako trpim, ali kako vrijeme odmiče, ja sam sve tanjih živaca, a cijela situacija je sve komplikovanija, stvarno ne znam kako će sve da završi. Možda uzmem svog sina i spusim se u grad. Lijepa sam, zgodan, pametna, naći ću neki posao da mogu da preživim, da hranim mog anđela. I onako ni ovdje ne uživam u nekom luksuzu.

OŽENIO SAM SE SAMO ZATO JER SAM MORAO….

333

 

 

Oženio sam se samo zato jer sam morao. Imao sam tada 31 godinu i dosadilo mi da mi moji govore kada ću se više oženiti. Nisam je volio uopšte, nisam prema njoj ništa osjećao, ali baš ništa, a obzirom da je mlađa od mene 8 godina čak mi je ponekad bila baš naporna i dosadna.

Prvu godinu braka viđali smo samo za kuhinjskim stolom, čak često nismo zajedno u istoj sobi ni spavali. Sada smo skoro 10 godina u braku, prihvatio sam je, na neki način zavolio jer je majka mog sina, ali prije par dana sam sasvim slučajno saznao od jednog više poznanika, nego prijatelja, da je moja supruga ušla u brak sa mnom samo kako bi spasila svoje roditelje bijede,jer su imali problema sa novcem, hipoteka na kuću i sl, i da je cijelo ovo vrijeme dok je sa mnom u braku u vezi sa drugim muškarcem, čovjekom kojeg stvarno voli. Nakon ovoga što sam saznao mnogo toga mi se mota po glavi, ali najgore mi je kada pomislim na… MOG SINA da li je moj ili je od tog tipa. Ne znam šta da radim, šta ako se ispostavi da sam iskorišten na tako brutalan način…

PROŠLI VIKEND SAM PLANIRAO ZAPROSITI DJEVOJKU. BIO SAM VEĆ SVE ISPLANIRAO I SREDIO…

v-6

 

 

Prošli vikend sam planirao zaprositi djevojku. Bio sam već sve isplanirao i sredio,dogovorio se s njom da izađemo na večeru,dogovorio se s kuharom da stavi prsten u kolač,
i sredio sa sviračima da počnu svirati našu pjesmu u pozadini kad dođe desert.
Pošto sam bio jako nervozan otišao sam od kuće sat ranije da prošetam i da se malo smirim. I tako šetam obližnjim parkom i vidim nju kako se grli i ljubi s drugim.
Samo sam joj poslao poruku da je vidim. Koliko god sam sad tužan i razočaran toliko mi je i drago,jer sam saznao kakva je,i da ne želim bit s takvom osobom.