Radovi u Decembru

Rezultat slika za pcele zima

Decembar je prvi zimski mesec kada zapravo postaje hladno i prestaje svakaki izlet pcela. Rad na pcelinjaku svodi se samo na proveru stanja, a posebno mira društva. Plasticnim ili gumenim crevom ciji se jedan kraj stavi u uvo, a drugi na leto, osluškuje se kako pcelinje društvo zimuje odnosno dali se normalno ponaša. Po zvuku koji dolazi iz košnice možemo vrlo pouzdano da utvrdimo da li pcelinje društvo normalno prezimljuje. Kad je zvuk jasan, ravnomeran, tih i dolazi iz neke dubine tada društvo normalno zimuje. Ako je zujanje pojacano to je znak da nešto nije u redu i to ili je društvo bez matice, ili je u košnici pretoplo ili nema dovoljno vazduha. Kod ovoga odmah mora da se pogleda leto da nije iznutra zatvoreno mrtvim pcelama kojima je bio skracen život usled zaraze varoom ili nešto nije u redu sa gornjom ventilacijom. Ako se primeti na letu usitnjeno sace i delovi pcela, a zujanje je pojacano, odmah moramo da posumnjamo da je u košnici ušao miš i uznemirava zimsko klube.
Ako je zujanje oštro, a vrlo tiho to je znak da su zalihe hrane pri kraju, ili da se p?elinje klube našlo u nepovoljnom položaju, odnosno dalje od hrane, ili što je povezano s nedostatkom hrane, da je pcelama u klubetu hladno i da je temperatura u centru klubeta manja od 16OC, a na površini klubeta manja od 6OC. U svakom slucaju, to je znak da je pcelar negde pogrešio u pripremanju pcelinjeg društva za prezimljavanje. Sve što smo primetili i culi, odnosno problem koji se pojavio moramo upisati u naš dnevnik, da bi, kad se ukaže prilika mogli proveriti o cemu se radi ili da bi izvršili potrebnu intervenciju odmah, ako nam to vremenske prilike dozvoljavaju.
Greške mogu da se isprave. Prošlog decembra ja sam intervenisao u dva slucaja. Kod prvog uspešno, a kod drugog neuspešno – društvo je uginulo kao što sevidi na slici zbog hrane. U prvom slucaju ulaz miša u košnicu kroz leto koje je bilo 1,5 cm visine. Košnica je uspešno sanirana, miš pobegao, a rastureno je gnezdo koje je napravljeno na tri okvira u polunastavku, koji je bio postavljen ispod nastavka, a podnjaca ocišcena od otpadaka saca i delova pcela i na kraju postavljen cešalj na leto (ovde se radi o mojoj greški nepostavljanja cešljeva na leto koje je bilo višlje od 1 cm.)
U drugom slucaju društvo je uginulo jer je ostalo na jednom delu nastavka na pet okvira odvojeno od drugog dela nastavka s jednim okvirom mladog saca gde je bilo puno hrane. Ovde se radi o mojoj greški. Zaboravljen je jedan okvir s mladim sacem u sredini nastavka. Posebno je važno u decembru da se obavezno nadjemo na pcelinjaku kad je suncan i topao dan, a temperatura iznad 13OC, za vreme procisnog leta, jer u takvoj situaciji po izletu pcela možemo mnogo stvari da zakljucimo o stanju u pcelinjem društvu i njihovo ponašanje. Poželjno je da pcele preko zime imaju nekoliko procistnih letova u razmaku od po 4-6 nedelja što je garancija da ce pcele dobro prezimiti.
Neophodno usavršavanje
Za pcelara nema godišnjeg doba u koje bi mogao da kaže da nema posla. Decembar je mesec idealan i za edukaciju, odnosno teoretsko usavršavanje: citanje pcelarske literature (knjiga, casopisa), poseta kursevima i predavanjima koje organizuju pcelarska društva i slicno. Pcelari pocetnici za ovu vrstu priprema moraju da potroše najviše vremena, pošto njihove potrebe za teoretsko znanje je i najvece. Obogacujuci svoj knjižni fond, i svoje teoretsko znanje omogucice mladom pcelaru da lakše, bolje i uspešnije rešava prakticne probleme.

Nema veliku korist pcelar u pcelarenju, ako poznaje samo tehnologiju s košnicama, a da ne poznaje osnove biologije pcela i njihovo ponašanje u okviru pcelinjeg društva. Zato se mora permanentno uciti citajuci pcelarsku literaturu koja obradjuje tu problematiku, te prateci to u praksi u košnici, na pcelarskom znanjem teorije i prakse najlakše i najbrže cete otkriti tajne koje košnica krije. Jedno bez drugog bilo bi bezuspešno tapkanje po mraku i u mestu. Jednostavno kazano nije dovoljno da o nekom problemu znamo samo da pri?amo, vec da takav problem znamo da uspešno rešimo u praksi. Imao sam prilike da razgovaram sa mnogo „iskusnih“ pcelara oko proizvodnje matica i sve lepo ispricaju, cak i o proizvodnji s Jenterovim aparatom koji su nabavili i dali 100 eura i na kraju kad ih pitam da li si proizveo i jednu maticu dobijem negativan odgovor. Šta to znaci. To znaci da mu nedostaje znanje iz biologije pcelinjeg društva i prakse u proizvodnji matice.

Kad pred sobom imamo odredjenu literaturu moramo da znamo šta cemo kao prvo da tražimo u njoj, odnosno odakle da se pocne. Prvo treba da pogledamo sadržinu knjige ili casopisa i imena poglavlja i teme. Na prvi pogled nešto ce nam se odmah svideti, ali tu moramo malo stati i pitati sami sebe da li cemo to razumeti i primeniti u praksi, pošto da bi tu temu razumeli i prakticno primenili moracemo prethodno da savladamo dobar deo pcelarske azbuke, ona najjednostavnija ali najvažnija što ce nam omoguciti da razumemo složenije radnje.
O istorijatu pcelarstva dobro je ponešto znati, ali i bez takvog znanja može da se uspešno pcelari. Interes za to možda ce se javiti kasnije. No, kad se radi o biologiji pcela, tu nemamo šta da se dvoimimo da li nas zanima ili ne. To moramo da poznajemo i moramo to da citamo i ucimo. Jeste, nedostajace nam pogled u košnicu, da ono što citamo možemo u praksi i da ga doživomo. Neka nas to ne obeshrabri pošto smo neke radnje vec videli, a neke cemo videti u prolece. Prema tome treba da citamo i dalje, a pcelarsko prolece možda ce stici i pre nego što se nadamo – februar.
U pogledu anatomije, fiziologije pcela posebno pažljivo trebamo prouciti sistem za varenje što ce nam pomoci kasnije da shvatimo preradu nektara u med, uloga mlecnih žlezda u ushrani i razvoju pcelinjih larvi, a posebno maticne larve, kao i o voštanoj, mirisnoj i otrovnoj žlezdi koje imaju samo pcele radilice. Zatim o vrstama meda i kako uticu na prezimljavanje pcela, problem s nozemom, koji su uzrocnici i kakav problem prave u sistemu za varenje i kakvu razornu moc imaju itd.
U proucavanju sistema za disanje vrlo je interesantno kako pcele regulišu „vazdušni režim“ u košnici, kako ventiliraju, kako stvaraju temperaturu i kako je, što ce vas iznenaditi, u toku zime poželjno da u košnici bude prisutan ugljen-dioksid 1,5-3,0%, pošto tako pcele mirnije zimuju. U vezi s tim razumecemo i ulogu leta u zimskom i letnjem periodu.
Interesantno je da se prouci i sastav oka kod pcela za koje cemo dobiti odgovor s kojom bojom trebamo da farbamo košnice za bolju orijentaciju, kao i druge sisteme krvotok, nervni sistem i slicno koji predstavljaju pravu nauku.

Ide ciga ulicom

06a4602d4c96e9992a84ca8035d4957e

i vidi leonarda de kapria sta ce ciga on mu prilazi i ukrade novcanik mislio je da ima pare unutra. Uhvati ga policajac i upita ga :
” cigo jel imas licnu kartu ?!”
Ciga: “a bre drug policajac evo ! ”
Daje mu licnu kartu a na njoj pise leonardo de caprio.
Policajac: ” leonardo de caprio A? ”
Ciga: ” a bre drug policajac taj sam …”
Policajac : ” pa nesto si crn ”
Ciga : ” sta da radim drug policajac takav sam od rodjenja ”
Zove policajac sefa : ” sefe jel titanic potonuo ili izgoreo ?!!! ”

Mujo posudio knjigu

06a4602d4c96e9992a84ca8035d4957e

Mujo posudio knjigu “Budi svoj glazda” i nakon što je završio čitanje, ode on u kuhinju, stane pred Fatu i odlučno ispali:

– Fato, bona, ja sam od danas gazda u kući i moja je zadnja! Jel’ jasno!

Fata ga gleda ispod oka, a Mujo osokoljen nastavi:

– Paz’ ‘vamo, ‘vako ć’mo … sa’š mi napravit pravo dobru večeru, a iza nje ‘oću kolač. Onda ć’mo u sobu i jebaćemo se kako ja ‘oću i dokle ‘oću … poslje mi napuni kadu i izmasiraj leđa … a na kraju, pogod’ ‘ko će me obuć’ i počešljat’?

Fata hladno ispali:

– Ne’ko iz pogrebnog, pizda t’ mater’na!!

Došao mladić

06a4602d4c96e9992a84ca8035d4957e

Došao mladić kod svećenika na ispovijed i kaže:
– “Oženio sam se.”
Svećenik sav u čudu, te mu odgovori:
– “Mladi gospodine pa to nije grijeh.”
Mladić odgovara svećeniku:
– “Ja se svejedno kajem.”

Dolazi neka gospodja

06a4602d4c96e9992a84ca8035d4957e

Dolazi neka gospodja u oglasno odeljenje, dnevnih novina:
■ Da li se ovde primaju oglasi o nestalim osobama?
■ Da izvolte.
■ Hoću da dam oglas pa kad onaj moj pas to pročita, valjda će se vratiti.
■ Ali psi ne znaju da čitaju!
■ Onaj za kojeg sam se ja udala – zna!!!

Haso, kako se zove žena

blank-bulletin-board-ppt-backgrounds-powerpoint

– E druže, šta ima?
– Evo idem na predavanje.
– Nema predavanja druže, bori se do kraja!
Pita Mujo Hasu:
– Haso, kako se zove žena koja ulazi u muški WS.
– Ne znam. Kako se zove?
– Pa čistačica.

Pricali Amerikanac

am3evnb

Pricali Amerikanac, Francuz i Srbin.
Amerikanac kaze: “Eee, kako su nase “Nike” patike dobre. Kada skočiš sa petog sprata, patike ostanu čitave a ti pukneš.”
Francuz: “A tek što su naše “Adidas” patike dobre, kada skočiš sa petog sprata, patike puknu a ti ostaneš živ.”
Srbin će na to: “A naši opanci tek što su dobri. Kada skočiš sa petog sprata, puknu i opanci, a i ti.”

Veštačko izvodjenje matica

download

Veštačko izvodjenje matica je važan posao za svakog pčelara. Na sreću, za uzgoj matica se može svaki od njih lako osposobiti, pa evo i osnovnih metoda – uputstva i saveti u vezi toga.

Poznato je da pčelinje društvo izgradjuje i neguje matičnjake u sledećim slučajevima: pri nagonu za prirodno rojenje, pri tzv. tihoj smeni matica ili kada, iz bilo kojih razloga, ostane bez matice a ima na raspolaganju mladih radiličnih larvi od kojih će odnegovati mlade matice. Na ovom poslednjem slučaju zasnivaju se i svi metodi veštačkog izvodjenja matica. Prednost veštačkog izvodjenja matica nad prirodnim je, izmedu ostalog, i u tome što pčelar može izvodjenjem matica od materijala koji uzima od najboljih rekordnih društava, u neku ruku obavljati i odabiranje, tj. selekciju u pčelinjaku. Dakle, svaka proizvodnja matica je u stvari prirodna (obavljaju je pčele, na svoj prirodan način), samo što se pod pojmom “veštačka proizvodnja matica” podrazumeva da im pčelar stvori uslove za to. To se može učiniti na više načina, a mi ćemo opisati dva: Milerova i Dulitlova metoda za uzgoj matica.

Milerova metoda za uzgoj matica

Za Milerov metod izvodjenja matica potrebno je odabrati dva rekordna društva na pčelinjaku, koja odskaču od ostalih vrednoćom, mirnoćom, otpornošću prema bolestima, dobrim prezimljavanjem, osobinom dobrog čuvanja gnezda, a da nisu sklona grabeži, da odlično izgradjuju gnezdo i da su davala najveće prinose medu.

Milerov okvir za izvodjenje matica je prazan okvir iz plodišta, ožičen redom žice na tri santimetara ispod satonoše, u koji se za satonošu pričvrste vertikalne pantljike od satne osnove širine 5cm a dužine 12-15 cm, na rastojanjima jedna od druge 3-4 cm. Ovako pripremljen okvir na dobroj paši dodaje se prvom rekordnom društvu do krajnjeg okvira s leglom. Peti dan po dodavanju okvir se vadi, pčele zbrišu četkom, trutovke ćelije izmedu pantljika odstrane i okvir dodaje drugom rekordnom obezmatičenom društvu. Ovom društvu treba oduzeti sve okvire s otvorenim leglom, tako da društvo izgradjuje matičnjake po obodu Milerovih pantljika u čijim se ćelijama nalaze mlade jednodnevne ili najviše do 36 časova stare larve. Ovo društvo treba prihranjivati 4-5 dana da bi odnegovalo matičnjake pod najboljim uslovima. Jedanaestog dana po dodavanju okvir treba izvaditi, pčele zbrisati četkom i pažljivo (oštrim zagrejanim nožem) sasecati zrele matičnjake, stavljati ih u štit i dodavati po 1-2 obezmatičenim normalnim društvima, ili pak nukleusima koji su za ovu svrhu prethodno formirani.

Dulitlova metoda za uzgoj matica

Dulitlov metod za izvodjenje matica primenjuje se kada se radi proizvodnja matica na veliko, za trgovačke svrhe, kao i za proizvodnju matičnog mleča. Metoda se sastoji u presadjivanju larvi iz radiličnih ćelija rekordnih društava u specijalno pripremljene osnove matičnjaka, koje se dodaju rekordnim obezmatičenim društvima na dogradnju matičnjaka.

Dulitlov metod za izvodjenje matica ima sledeće etape:
1) pripremanje osnova matičnjaka pomoću drvenog kalupčića,
2) učvršćivanje osnova matičnjaka za letvice ili postolja matičnjaka,
3) dodavanje kapi razblaženog mleča u osnove matičnjaka i presadivanje larvi u osnove matičnjaka,
4) dodavanje presadenih larvi drugom obezmatičenom rekordnom društvu radi nege matičnjaka,
5) vadenje okvira sa zrelim matičnjacima jedanaestog dana po dodavanju,
6) stavljanje zrelih matičnjakau kaveze i dodavanje u inkubator ili normalnom društvu u kome će se izvesti matice,
7) potom dolazi dozrevanje matica do pojave polnog žara, veštačko osemenjavanje matica i njihovo obeležavanje, dodavanje osemenjenih matica nukleusima, proveravanje potomstva mladih matica, njihovo testiranje i pakovanje u transportne kaveze.

Dulitlov metod za uzgoj matica traži prilično veliku stručnost pčelara, kao i blagovremen tok svih etapa u radu.

Za presadjivanje larvi postoje specijalne igle, a bitno je da se larva prenese iz radilične ćelije što mladja i da se pri tom ne povredi do unošenja u osnovu matičnjaka. Prostorija u kojoj se obavlja presadjivanje mora da je dovoljno svetla i da vlažnost vazduha u njoj bude izmedu 70 i 90%.

Ukoliko se ovaj metod koristi za proizvodnju matičnog mleča, okvir sa presadenim larvama treba izvaditi iz društva koje neguje matičnjake najkasnije 3 dana po dodavanju presadenih larvi. Larve treba odstraniti iz matičnjaka, mleč izvaditi i stavljaiti u čiste staklene posude, a kada se ove napune zatvoriti ih, zatopiti ih voskom i čuvati na hladnom mestu, na ledu ili u frižideru.

Radi lakšeg uočavanja matica pri pregledu, kao i sigurnosti o njihovoj starosti, matice se mogu obeležavati. Obeležavanje se izvodi sasecanjem jedne trećine jednog para krila, ili nanošenjem postojane boje rastvorene u rastvoru celuloida u acetonu na ledjnu stranu grudi matice. Ovo se postiže pomoću četkica za vodene boje.

Praksa i nauka su pokazale da pri intenzivnom načinu pčelarenja u produktivnim društvima matice treba zameniti svake godine, tako da je pčelaru neophodno znanje o veštačkom izvodjenju matica. U suprotnom trebao bi potražiti neki centar u kojem se radi organizovana proizvodnja matica na veliko.

Dolazi neka gospodja

06a4602d4c96e9992a84ca8035d4957e

Dolazi neka gospodja u oglasno odeljenje, dnevnih novina:
■ Da li se ovde primaju oglasi o nestalim osobama?
■ Da izvolte.
■ Hoću da dam oglas pa kad onaj moj pas to pročita, valjda će se vratiti.
■ Ali psi ne znaju da čitaju!
■ Onaj za kojeg sam se ja udala – zna!!!